· 3 min read

Υπηρεσίες Πληροφορικής

Η μελέτη αναλύει τον κλάδο των Υπηρεσιών Πληροφορικής και τις προοπτικές του, με έμφαση στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο Αθηναίων.

Μελέτη για τον κλάδο των Υπηρεσιών Πληροφορικής

Ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών Πληροφορικής επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα παρουσιάζοντας μάλιστα σημαντικό ρυθμό αύξησης την τελευταία πενταετία (2018-2022). Κυριότερος παράγοντας της ανόδου των πωλήσεων θεωρείται αδιαμφησβήτητα η ανάγκη της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα στον τρόπο εργασίας και λειτουργίας που έφερε η πανδημία της Covid-19, προχωρώντας στις απαραίτητες επενδύσεις σε τεχνολογικό και λογισμικό εξοπλισμό.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν διαχρονικά την ραχοκοκαλιά του κλάδου αναφορικά με τις πωλήσεις, κατάφεραν κατά την τριετία 2018-2020 να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και κατά συνέπεια την κερδοφορία τους. Αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου με πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια οικονομία.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα στηριχτούν σημαντικά με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 445 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξή τους με τους κυριότερους τομείς να είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικές πωλήσεις και εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, συστήματα τηλεργασίας, επιχειρηματική αναλυτική κλπ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφιακούς στόχους της Ε.Ε. έως το 2030, αλλά και τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, το απαραίτητο προσωπικό στον χώρο της πληροφορικής στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έως το 2030 θα πρέπει να ανέρχεται περίπου σε 280.000-300.000 από 160.000 σήμερα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, έως το 2030 το έλλειμμα σε επαγγελματίες του κλάδου μπορεί να ξεπεράσει τους 70.000, και κατά συνέπεια οι απόφοιτοι των πληροφορικών σπουδών να αποτελούν από τους πιο περιζήτητους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας.

Σημαντικά μερίδια αγοράς στο σύνολο των πωλήσεων αποσπούν διαχρονικά οι εταιρίες που εδρεύουν στον Δήμο της Αθήνας με τον μέσο όρο της πενταετίας 2018-2022, να είναι πάνω από 14%. Δεδομένης της αυξητικής τάσης της αγοράς αναφορικά με τις πωλήσεις σε εθνικό επίπεδο, το μερίδιο αγοράς των εταιρειών του Δήμου Αθηναίων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Η αύξηση αυτή θα συμβάλει εξίσου στην ανάπτυξη του Δήμου, όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, αλλά και σε προσέλκυση εταιρειών παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η αγορά της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προβλέπεται να συνεχίσει την σταθερά ανοδική της πορεία, ξεπερνώντας τα $4,4 τρισ για το 2023 με τον κλάδο της παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής να αγγίζει τα $1 3 τρισ . Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πλειοψηφία των εταιρειών στοχεύει στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους προκειμένου να επιτύχουν μείωση των σταθερών εξόδων λειτουργίας σε συνδυασμό με την βελτιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους, με τον κλάδο του εμπορίου να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών για εγκατάσταση Λογισμικού και Υπηρεσιών Πληροφορικής για το 2022.

  Share:
  Επιστροφή στη λίστα

  Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

  Δραστηριότητες Άσκησης Ιατρικών & Οδοντιατρικών Επαγγελμάτων

  Δραστηριότητες Άσκησης Ιατρικών & Οδοντιατρικών Επαγγελμάτων

  Η μελέτη του Μηχανισμού παρουσιάζει τα γενικά χαρακτηριστικά, την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου των δραστηριοτήτων άσκησης Ιατρικών & Οδοντιατρικών Επαγγελμάτων και αποτυπώνει τα μεγέθη του, τόσο σε τοπικό επίπεδο (Δήμο Αθηναίων), όσο και στο σύνολο της χώρας.

  Ιδιωτική Εκπαίδευση

  Ιδιωτική Εκπαίδευση

  Η δέκατη όγδοη μελέτη του Μηχανισμού αποτύπωνει τα γενικά χαρακτηριστικά, την ζήτηση και την προσφορά του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με έμφαση στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο Αθηναίων.

  Νομικές και Λογιστικές Δραστηριότητες

  Νομικές και Λογιστικές Δραστηριότητες

  Η μελέτη αποτύπωνει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου των νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην περιοχή της ΟΧΕ.

  Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών, Βίντεο & Τηλεοπτικών Προγραμμάτων

  Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών, Βίντεο & Τηλεοπτικών Προγραμμάτων

  Η δέκατη έκτη μελέτη του ΜΥΕ εξετάζει και αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς του κλάδου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο & τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Αθηναίων.