· 3 min read

Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών, Βίντεο & Τηλεοπτικών Προγραμμάτων

Η δέκατη έκτη μελέτη του ΜΥΕ εξετάζει και αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς του κλάδου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο & τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Αθηναίων.

Μελέτη για τον κλάδο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο & τηλεοπτικών προγραμμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα (μαζί με άλλους συναφείς κλάδους) παραμένει ένα πολύ μικρό μέρος της τοπικής οικονομίας καθώς το 2018 αντιστοιχούσε σε €433 εκατ., δηλαδή σε μόλις 0,26% του Α.Ε.Π.

Το «κύκλωμα» του κινηματογράφου στη χώρα μας αποτελείται από τις εταιρείες παραγωγής, τις εταιρείες διανομής και τέλος τις εταιρείες προβολής οι οποίες και εκμεταλλεύονται τις κινηματογραφικές αίθουσες. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών εν γένει, είναι η τιμή του εισιτηρίου και οι εναλλακτικοί τρόποι διασκέδασης που επηρεάζουν τη συχνότητα προσέλευσης του κοινού στους κινηματογράφους, δημογραφικοί παράγοντες, ο αριθμός των κινηματογραφικών αιθουσών που λειτουργούν, ο αριθμός των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών σταθμών και πλατφορμών θέασης, η ποιότητα των ταινιών και των προγραμμάτων, η διαφήμιση και η εποχικότητα.

Ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών για τις εταιρείες παραγωγής ταινιών, video και τηλεοπτικών προγραμμάτων για την περίοδο 2013-2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,5%. Όπως προκύπτει από το σύνολο των ισολογισμών εταιρειών παραγωγής ταινιών, video και τηλεοπτικών προγραμμάτων που είναι καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων της ICAP CRIF, η μεγάλη πλειοψηφία (ποσοστό 80%) των επιχειρήσεων βάσει του κύκλου εργασιών τους είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών έως €2 εκατ.). Το μέγεθος αγοράς (κύκλος εργασιών) των εταιρειών παραγωγής ταινιών, video και τηλεοπτικών προγραμμάτων ολόκληρης της χώρας εκτιμάται στο ύψος των €400 εκατ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2021, ενώ για την περίοδο 2021/20 η άνοδος ανήλθε στο ποσοστό του 26,9%. Αναφορικά με το μερίδιο αγοράς των εταιρειών του δήμου Αθηναίων στο σύνολο της χώρας, αυτό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 19,5% το 2022, ενώ κατά μέσο όρο ανήλθε στο 19% την 5ετία 2018-2022.

Σύμφωνα με τον ομαδοποιημένο ισολογισμό δείγματος 82 εταιρειών, ο κύκλος εργασιών των νομικών μονάδων παραγωγής ταινιών, video και τηλεοπτικών προγραμμάτων του συνόλου της χώρας από το από το ύψος των €145,1 εκατ. το 2019 υποχώρησε ελαφρά το 2020 σε €136,2 εκατ. (μείωση 6,2%) για να ανακάμψει το 2021 στο ποσό των €177,3 εκατ. (αύξηση 30,1%). Σε σχέση με το καθαρό αποτέλεσμα, κέρδη με τάση ανοδική καταγράφονται την 3ετία 2019-2021.

Το 2022 το μεγαλύτερο μερίδιο σε εθνικές κινηματογραφικές παραγωγές εντός Ε.Ε. έλαβαν η Γαλλία με 41%, και ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Τσεχία με 37%, στην τρίτη θέση η Δανία με 30% και τέλος οι Φινλανδία και Γερμανία με μερίδιο 27% έκαστη. Εκτός ορίων Ε.Ε. την πρώτη θέση κατέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 30%, ενώ σημαντικότατη ήταν η άνοδος της Τουρκίας από 23% το 2021 σε 51% το 2022.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν σημαντικά βήματα κυρίως στον τομέα της προσέλκυσης ξένων εταιρειών παραγωγής προκειμένου να κινηματογραφήσουν σε ελληνικό έδαφος. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου στους παραγωγούς ξένων ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών εντός της επικράτειας.

Αξιοποιώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το αναμφισβήτητο φυσικό κάλλος της χώρας μας, η εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου είτε μέσω των ελληνικών παραγωγών, είτε μέσω της προσέλκυσης ξένων παραγωγών, σε συνδυασμό και με το πολύ πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Με βάση τις μέχρι σήμερα ισχύουσες συνθήκες, ο κλάδος της παραγωγής ταινιών, video και τηλεοπτικών προγραμμάτων εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 15% για την περίοδο 2023-2025. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αθήνα, το πολύ πρόσφατα ιδρυθέν Athens Film Office, έχει ήδη συνδράμει, στα γυρίσματα περισσότερων από δέκα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην πρωτεύουσα, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

  Share:
  Επιστροφή στη λίστα

  Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

  Δραστηριότητες Άσκησης Ιατρικών & Οδοντιατρικών Επαγγελμάτων

  Δραστηριότητες Άσκησης Ιατρικών & Οδοντιατρικών Επαγγελμάτων

  Η μελέτη του Μηχανισμού παρουσιάζει τα γενικά χαρακτηριστικά, την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου των δραστηριοτήτων άσκησης Ιατρικών & Οδοντιατρικών Επαγγελμάτων και αποτυπώνει τα μεγέθη του, τόσο σε τοπικό επίπεδο (Δήμο Αθηναίων), όσο και στο σύνολο της χώρας.

  Ιδιωτική Εκπαίδευση

  Ιδιωτική Εκπαίδευση

  Η δέκατη όγδοη μελέτη του Μηχανισμού αποτύπωνει τα γενικά χαρακτηριστικά, την ζήτηση και την προσφορά του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με έμφαση στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο Αθηναίων.

  Νομικές και Λογιστικές Δραστηριότητες

  Νομικές και Λογιστικές Δραστηριότητες

  Η μελέτη αποτύπωνει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου των νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην περιοχή της ΟΧΕ.

  Μπαρ - Καφετέριες

  Μπαρ - Καφετέριες

  Στην μελέτη αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές της αγοράς του κλάδου «Δραστηριότητες παροχής ποτών (Μπαρ-Καφετέριες)», της επιχειρηματικής εξέλιξης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην περιοχή της ΟΧΕ.